Fler nyheter

Skavlan kommer-kommer du?

Vad vet svenskarna om Norge? Och vad vet norrmännen om Sverige?

Välkommen till årets sista frukostmöte, torsdagen den 5 december 09:00-10:30, som arrangeras i samarbete med Kgl. Norsk Ambassade.

Ambassadör Christian Syse presenterar senaste Novus undersökningarna som har genomförts både i Norge och Sverige. Kom och få svar på hur våra två länder uppfattas som handelspartner, vilket land är bäst på innovation, vilka samhällsfrågor som uppfattas som viktigast och vilka namn som har störst genomslag på kulturområdet, mm mm.

Det är fjärde gången denna undersökning genomförs, där svenska allmänhetens kunskap om de norsk-svenska handelsrelationerna samt ett antal kunskapsfrågor relaterade till Norge mäts. För första gång har samma undersökning genomförts i Norge och vi kan jämföra resultaten, tack vara samarbete med Svenska Ambassaden i Oslo. Referenser till tidigare undersökningar finns i rapporten.

 

© Copyright Monkberry AS

Efter presentationen förs ett samtal mellan Norsk-Svenska Handelskammarens ordförande Björn Rosengren och journalist Fredrik Skavlan, och öppnar för frågor och diskussion.

Plats: Norges Ambassad, Skarpögatan 4, Stockholm
Datum: Torsdagen den 5 december 2019
Tid: 09:00:10:30

Varmt välkommen!

 

NSHK Talentnettverk: OBOS inspirerade i Oslo

Den tredje samlingen i år för våra 25 unga ledare och deltagare i NSHK Talentnettverk ägde rum i Oslo den 25 och 26 september 2019. Programmet startade hos Ambassadör Kristian Bringéus i det nyrenoverade, vackra residenset där nu även Sveriges Ambassad har sina lokaler. Krister Bringéus presenterade ”Sverige och Norge i ett nøttesskall” och kvällen fortsatte med diskussioner och umgänge runt en god middag. Clarisse Aase Ovrum, Head of Membership OBOS – och en av årets talenter – gav en inledning till morgondagen genom att presentera OBOS medlemsverksamhet och samarbete med kulturinstitutioner i Norge.

OBOS tog dagen efter emot våra unga ledare på Den Norske Opera & Ballett och bjöd på en mycket inspirerande och lärorik dag i en imponerande miljö. Temat för dagen var ”Ledelse og posisjonering når samfunnet er i endring”. OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj berättade för våra deltagare om OBOS som samfunnsaktør. Programmet leddes under hela dagen av HR-direktör Karin Svanevik Graff och Ingjerd Saelid Gilhus, rådgiver konsernsjef, och presentationer varvades med grupparbeten och diskussioner. Ämnen som togs upp var bland annat om ”Bedrifter som viktige samfunnsaktører” och ”Urbanisering, hvordan påvirker dette virksomheter i ulike bransjer og markeder?”. Våra deltagare fick också lyssna på chefsekonom Sissel Monsvold, som informerade om urbaniseringstrenderna i Norge och Sverige.

Under lunchen gavs en uppskattad guidning av Den Norske Opera & Ballett.

 

Över hela Norge – och i Sverige
Norska OBOS är en medlemsägd organisation med säte i Oslo. Koncernen har verksamhet i både Norge, Sverige och Danmark. Under 2016 levererade OBOS 4500 bostäder i Norden. OBOS ägs idag av mer än 435 000 medlemmar, de flesta från Oslo-området. För de flesta medlemmarna är det förköpsrätten som upplevs som den största fördelen. OBOS medlemmar har förköpsrätt på över 90 000 bostäder över hela Norge.

 

 

Vilka perfekta möjligheter skapar den perfekta stormen?

 

 

Björn Rosengren, Ordförande, Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm, skriver:

 

Det pratas mycket om osäkerheter i konjunktur och världsläge denna höst 2019. Jag hade inte tänkt att bidra ytterligare till någon sådan analys av tillståndet i värden.

Dessutom tror jag att ekonomiska prognoser har en tendens att bli självuppfyllande. Detta vare sig de är positiva eller negativa. För övrigt är min åsikt att politikers eller företagsledares främsta uppgift att vara omvärldsanalytiker.

Istället är det vårt ansvar – både som politiker och företagsledare – att ta vara på de möjligheter som finns.  Jag talar om de nya idéer som vetenskapen och teknogin nu skapar. Teknik slår i längden alltid politik, som finansmannen och entreprenören Jan Stenbeck brukade säga.

Norge och Sverige är på många sätt öppna och teknikmedvetna samhällen. Det har gagnat oss väl under lång tid nu. Miljontals medborgare och tusentals företag har tagit till sig informationsteknologins och digitaliseringens guldgruvor i smarta telefoner, bredband, fibernät, molntjänster och så mycket mera. Det gäller även våra myndigheter som i många avseenden – om än inte alla – kunnat bli mer tillgängliga och effektiva via ny teknik.

Just nu står vi mitt uppe i ytterligare en teknisk revolution. Många kallar det för den fjärde tekniska revolutionen – eller Industri 4.0. Kombinationen av 5G, IoT och AI. Det vill säga enorm överföringskapacitet, uppkoppling av miljarder olika smarta enheter och artificiell intelligens. Genombrottsteknologier med potential att förändra och förbättra hur vi lever och verkar också här i Norden. Och förhoppningsvis skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt inom planetens gränser.

5G, AI och IoT kallas ofta för en perfekt storm. Frågan är hur vi ur teknologin skapar en perfekt möjlighet. Teknik för tekniken egen skull har inget egentligt värde. Men jag är övertygad om att den nya tekniken kan hjälpa oss att lösa flera av de samhällsutmaningar både Sverige och Norge har. Och dessutom ännu bättre i samverkan.

Nu gäller det att använda den nya tekniken både för att förbättra den infrastruktur vi redan har och dessutom skapa helt nya lösningar i samhället. Jag talar om allt från elförsörjning till vattenförsörjning, livsmedelsförsörjning, transportlösningar och bostadsbyggande. Smart Energi, Smart Vatten, Smarta Hus, Smart Livsmedelsförsörjning och Smarta Transporter. Ett smart samhälle handlar om förmågan att kombinera den fysiska infrastrukturen med digitala lösningar.

Här är jag övertygad om att också framtiden för ett smart samarbete och kunskapsutbyte mellan Norge och Sverige ligger.

 

Två av tre svenskar äter inte sjömat i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer

3 september arrangerade Norges Sjömatråd i samarbete med Norsk-Svenska Handelskammaren ett frukostmöte, där Fiskeriutsendingen i Sverige, Sigmund Björgo presenterade rapporten ”Sjömat i Sverige 2019”. Konsumtionen av sjömat har stabiliserats efter flera års nedgång. Trots den brutna nedgången äts det alldeles för lite fisk och skaldjur i Sverige. 64 procent av svenskarna äter bara sjömat en gång i veckan, vilket är långt ifrån Livsmedelsverkets rekommendation på två till tre gånger i veckan.

Rapporten är en omfattande kartläggning av svenskarnas konsumtion av fisk och skaldjur med data från 4000 hushåll och aktuell statistik från flera oberoende undersökningsföretag.  I genomsnitt åt svenskarna 71 måltider sjömat under 2018 vilket ger ett snitt på knappt 1,4 måltider i veckan, ojämnt fördelat över året och en stor del av sjömaten konsumeras vid specifika säsonger och högtider.

Utöver detaljerade data om sjömatkonsumtionen i Sverige innehåller den omfattande rapporten  data om hur den svenska sjömatskonsumenten tänker och viktig information om miljö och hållbarhet i norskt fiske och vattenbruk.

Ladda ner den spännande rapporten via länken nedan

https://www.mynewsdesk.com/se/seafood/documents/sjoemat-i-sverige-2019-90008

Välkommen till frukostmöte – Sjömat i Sverige 2019

 

Tisdagen den 3 september bjuder Norges Sjömatråd och Norsk-Svenska Handelskammaren in till rapportsläpp av Sjömat i Sverige 2019 på Norges Ambassad. Förutom en djupdykning i det mest intressanta från Sveriges största rapport om sjömatskonsumtion, köpbeteenden och attityder, bjuder vi på en genomgång av utvecklingen för den norska sjömatnäringen.

 

Datum: Tisdagen den 3 september 2019
Tid: Kl 08:00 -09.30

Frukost serveras från klockan 08:00

Plats: Norges Ambassad, Skarpögatan 4, Stockholm

Anmäl dig här!   

 

Trevlig sommar!

 

Vi på Norsk-Svenska Handelskammaren önskar er en trevlig och avkopplande sommar. Efter ett aktivt vårprogram tar vi nu lite semester. Ber er notera datum för två planerade medlemsaktiviteter efter sommaren.

Tisdagen 27 augusti kl. 17:30 möts vi till höststart på Thielska Galleriet på Djurgården och får en specialvisning av jubileumsutställningen. 

Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla

Separat inbjudan kommer efter semestern

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisdagen den 3 september möts vi till frukostmöte  på  Kgl. norsk Ambassade.

 

Rapportsläpp av Sjömat i Sverige 2019Sveriges största rapport om sjömatskonsumtion, köpbeteenden och attityder. Förutom en djupdykning i det intressantaste från rapporten bjuder vi på en genomgång av utvecklingen för den norska sjömatnäringen.

 

Var: Norges Ambassad, Skarpögatan 4, Stockholm

När: Tisdag den 3 september kl. 08.30-09.30, frukost serveras från 08.00

Arrangeras i samarbete mellan Norges sjømatråd och Norsk-Svenska Handelskammaren.

Separat inbjudan kommer.

Sök stipendium för Executive MBA-programmet vid Handelshögskolan i Stockholm

Norsk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag inbjuds härmed till att nominera en till två medarbetare till ett stipendium för SSE MBA Executive Format på Handelshögskolan i Stockholm med start januari 2021.

Nomineringarna ska vara oss tillhanda (eller insända) före 30 april 2020. Stipendiet täcker programavgiften till ett värde av 495 000 kronor + moms.

Du går in via nedanstående länk för att ta del av villkor och hur nomineringsprocessen går till, samt fylla i nomineringsformuläret.

Länk till stipendiet

Om du inte är rätt person för att nominera till stipendiet, får du gärna skicka detta meddelande vidare till lämplig person.

Lycka till med nomineringarna!

Se även en länk till Handelshögskolans hemsida med mer information om stipendiet: https://www.hhs.se/en/education/mba/scholarships/nshk-scholarship/

För frågor angående SSE MBA NSHK Stipendiet 2021 eller programmet, vänligen kontakta:

Karin Wiström, Director SSE MBA, +46 8 586 175 51, karin.wistrom@hhs.se
Helena Bergelv, Program Advisor +46 8 586 175 27, helena.bergelv@hhs.se

 

Vill ni veta mer om SSE MBA NSHK Stipendiet 2021 eller programmet är ni varmt välkomna till
en informell AW i Göteborg!

Representanter från Handelshögskolan i Stockholm besöker Göteborg, onsdagen den 22 maj, för att träffa deltagare och alumner från Göteborg samt de som vill veta mer om programmet. Det blir en informell AW, en möjlighet att träffas, prata lite och ta en öl eller ett glas vin tillsammans med SSE MBA alumni, deltagare ifrån området och de som vill veta mer om programmet.

Vi träffas i baren på Avalon Hotel, Kungstorget 9, från 17.15 till 18.30 den 22 maj. Du anmäler dig genom att klicka här.

Det finns också möjlighet till mer information och en kaffe onsdagen den 23 maj kl. 8.00 till 8.45, på Avalon Hotel. Anmäl dig här! 

 

 

 

Välbesökt årsmöte

7 maj genomförde Norsk-Svenska Handelskammaren sitt årsmöte på Kgl. norsk Ambassade i Stockholm efterföljd av en spännande presentation av President & CEO Rickard Gustafson, SAS. Inspirerande diskussioner följde, inte minst efter pilotstrejken i förra veckan.

Styrelsen blev i huvudsak omvald och består av :

Björn Rosengren, ordförande, Prirority Group
Karin Wiström, Vice ordförande, Handelshögskolan i Stockholm
Mikael Stabo, Cirio Advokatbyrå
Mikael Söderman, Nordic Green Energy
Jacob Dalborg, investerare
Caroline Bergström, SAS
Peter Dalman, Nordea

Nyvalda till styrelsen är :

Nina Korfu Pedersen, SEB
Johan Sandberg, DNVGL-Energy

Adjungerande medlemmar i styrelsen är:

Christian Syse, Ambassadör
Robert Nygårdhs, Innovation Norway
Hans Dalborg, hedersorförande
Jacob Wallenberg, särskilt rådgivare till styrelsen

 

 

Rickard Gustafson höll en mycket inspirerande föreläsning om SAS förändringsarbete och framtid.

Tillträdande VD i Handelskammaren, Pål M. Jebsen, Ordförande Björn Rosengren och avgående VD Berit Salheim

Medlemmarna uppskattade lite mingel och samtal efter stämman

NSHK Årsmöte – gästtalare Rickard Gustafson, SAS

 

NSHK Årsmöte; ”SAS framgångsrika resa i en föränderlig industri” med gästtalare Rickard Gustafson, President & CEO, SAS


Datum:
  Tisdagen den 7 maj 2019
Tid:        Kl 15.45 Registrering / kl 16.00-16.45 Årsmöte / kl 17.00 Rickard Gustafson, SAS
Plats:     Norges ambassad, Skarpögatan 4, Stockholm

Norsk-Svenska Handelskammarens årsmöte följs av en presentation; ”SAS framgångsrika resa i en föränderlig industri” med gästtalare Rickard Gustafson, President and CEO, SAS, som presenterar SAS:s framgångar och framtida strategier.

Vi avslutar med vin och mingel.

Välkomna!

 

* * * * *
Program

15.45 Registrering

16.00 Välkommen – Ambassadör Christian Syse.

16:10 Årsmöte – Björn Rosengren, ordförande i Norsk-Svenska Handelskammaren.

17:00 ”SAS framgångsrika resa i en föränderlig industri”; gästtalare Rickard Gustafson, President and CEO, SAS, presenterar SAS:s framgångar och framtida strategier

18.00 Vin och mingel.

* * * * *

 

 

 

Rickard Gustafson
Rickard Gustafson är koncernchef för SAS sedan 2011. Han är även ordförande i Aleris och styrelseledamot i FAM AB. Tidigare har Rickard Gustafson innehaft olika chefsbefattningar inom GE Capital (1996-2006) och varit koncernchef och vd för Codan/TryggHansa (2006-2011). Han avlade en master of science (civilingenjör) med inriktning mot industriell ekonomi vid Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet.

SAS
SAS offers the most departures and has an attractive offering for people who travel frequently to, from and within Scandinavia. SAS conducted more than 800 scheduled flights daily in 2018, and a total of more than 30 million passengers traveled to SAS’ 125 destinations and on charter flights in Europe, the US and Asia.

Airline operations are carried out by SAS Scandinavia, SAS Ireland and our regional production partners. In addition, SAS offers ground handling services, technical maintenance and air cargo services.

SAS is a vital part of the Scandinavian infrastructure and as a member of Star Alliance, SAS offers a global network that covers more than 1,300 destinations worldwide.

SAS vision is to make life easier for people who travel frequently to, from, and within Scandinavia by offering smooth, attractively priced flights, regardless of the purpose of travel.

The largest shareholders in SAS are the governments of Sweden, Denmark and Knut and Alice Wallenberg Foundation.

 

 

Norge och Sverige: varför är vi så viktiga för varandra?

Norges ambassad tillsammans med  det norska konsulatet i Kalmar hälsar Dig välkommen till ett halvdagsarrangemang på Kalmar slott den 15 maj 2019.

Datum: Onsdagen den 15 maj 2019
Tid: 13.00-16.30
Plats: Kalmar Slott, Kungsgatan 1, Kalmar

Ambassadör Christian Syse talar om relationen mellan länderna, bl.a. om norska satsningsområden för företag, life science och hav.

Ordförande i Norsk-svenska handelskammaren Björn Rosengren, tidigare näringsminister, talar om relationerna mellan länderna ur ett näringslivsperspektiv: Vilka möjligheter ges till samarbete idag och hur kan handelskammaren och konsulatet bidra på lokalnivå?

Den svenske historikern docent Anders Fröjmark talar om Kalmarunionen och den norske konsthistorikern Geir Thomas Risåsen berättar om Kongemaktens norske residenser under Kalmarunionen – Akershus, Bergenhus og St. Olavs betydning.