Aktiviteter 2014

Björn Rosengren ny ordförande i NSHK

Untitled 1
Björn Rosengren valdes på onsdagen till ny ordförande i Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm. 

Marie Ehrling avtackades samtidigt för sin tid som ordförande. 

Jacob Dalborg valdes till ny vice ordförande i NSHK. Anna Storåkers valdes in som ny ledamot av styrelsen efter Hans Jacobson. Övriga styrelsen omvaldes. Årsmötet hölls på Norges ambassad.
 

Norden – Sveriges viktigaste exportmarknad

Svenska tjänster och svenska livsmedel efterfrågas på exportmarknaden. De nordiska grannländerna är, tillsammans med Tyskland, Sveriges viktigaste exportländer.

Färska siffror kring Sveriges utrikeshandel visar att Norden är nu Sveriges viktigaste exportmarknad. Norge är Sveriges största marknad, Finland tredje största och Danmark den fjärde största. Tyskland är, liksom 2012, Sveriges näst största marknad för export av varor och största leverantörsland när det gäller import.

Årsmöte i Norsk-Svenska Handelskammaren

Det blir Årsmöte i Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm onsdagen den 26 mars 2014 kl 17.00 på Norges ambassad. Efter årsmötet håller statssekreteraren Erik Lae Solberg från Näringsdepartementet i Oslo ett anförande.

Sök stipendium till Handelshögskolans MBA-program I Stockholm 2015

 Handelshögskolan i Stockholm    

Norsk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag inbjuds härmed att nominera en till två toppkandidater till ett stipendium för att delta i ”SSE MBA Executive Format” på Handelshögskolan i Stockholm med start i januari 2015. Ansökningarna ska vara inne före 17e maj 2014. Stipendiet täcker alla kostnader för utbildningen, 465. 000 kronor + moms.

Du kan ta del av alla villkor och hur nomineringsprocessen går till via nedanstående länk. Här går det också att fylla i det elektroniska formuläret i ett första steg.

Länk till stipendiet

Om du inte rätt person för att nominera kandidat till detta stipendium, vore jag glad om du vill skicka detta meddelande vidare i företaget till den som hanterar dessa frågor.

Lycka till med nomineringarna!

Lundin Petroleum i Norge

Norsk-Svenska Handelskammaren inbjuder till medlemsmöte den 3 mars kl 18.00.Vi ska få höra om Lundin Petroleums utmaningar om hur de skall finna mer olja i Norge.Intresset är stort för gigantfältet Johan Sverdrup där utbyggnaden kommer att innebära stora investeringar med beräknad produktionsstart i slutet av 2019.

Men först ska utvinningen fördubblas då fälten Brynhild, Bøyla och Edvard Grieg startar produktion.

Välkommen att lyssna till Lundin Petroleums Norgechef Torstein Sanness.

Program

Tid: 3 mars kl 18.00 – 20.00

Plats: Grand Hotel, Bolinderska rummet

18.00

NSHKs ordförande Marie Ehrling hälsar välkommen

Lundin Petroleums Norgechef Torstein Sanness om oljeutvinningen i Norge

Frågor & Svar

19.00

Mingel och lättare förtäring

FÖRETAGSMORAL PÅ EXPORT – EN LÖNSAM AFFÄR?

Ett seminarium i samarbete mellan Handelshögskolan i Stockholm och
Norsk-Svenska Handelskammaren

Både svenska och norska företag förväntas ha hög moral när det gäller affärer både här hemma och utomlands. Att ta seden dit man kommer gäller inte längre. Företagen synas utifrån ett svenskt perspektiv på etik och moral. Detta leder till nya utmaningar för företagen.

  • Hur går det att kombinera hög företagsmoral med globala affärer?
  • Hur kan man kontrollera vad produkterna slutligen används till?
  • Ska man göra affärer i länder som inte är demokratier?
  • Vilken roll ska den svenska och norska regeringen ha?

Plats: Torsdag 30 januari 2014, Handelshögskolan i Stockholm, Sveavägen 65, sal: Aulan

Program

17.30–17.35 Välkommen till Handelshögskolan i Stockholm
Lars Strannegård, professor och prorektor, Handelshögskolan i Stockholm

17.35–17.55 Introduktion till ämnet
Lin Lerpold, docent, Handelshögskolan i Stockholm, styrelsemedlem NSHK

17.55–18.45 Paneldebatt
Moderator: Tore Ellingsen, professor, Handelshögskolan i Stockholm

Panel:
Marie Ehrling, styrelseordförande, TeliaSonera och NSHK
Viveka Risberg, kanslichef, Swedwatch
Emma Ihre, ansvarig hållbart företagande, Finansdepartementet
Anne-Kristin Sydnes, fagdirektør samfunnsansvar, Eierskapsavdelingen, Norges Nærings- og handelsdepartementet

18.45–19.00 Frågor och kommentarer från publiken

19.00 Avslutning

19.00-20.00 Mingel i Ohlinrummet

Möt Åsne Seierstad

Endast för medlemmar!

Åsne Seierstad har rapporterat från krigszoner över hela världen. Den 22 juli 2011 kom terrorn till hennes eget land. En av oss är 

den första boken hon skriver om Norge.

Måndagen den 2 december kl 18:00 samtalar den prisbelönta författaren Åsne Seierstad om sin nya bok med PEN-klubbens ordförande och Norgekännaren Ola Larsmo. Författarmötet äger rum på Norges ambassad.

Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo.

Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt.

Författarmötet är ett samarbete mellan Norges ambassad och Norsk-Svenska Handelskammaren.

Då antalet platser är begränsat är det först till kvarn som gäller.

Program:

Kl 17:30 Samling

Kl 18:00 Åsne Seierstad i möte med Ola Larsmo

Kl 19:00 ca Mingel – mat och förtäring

Inbjudan med anmälningslänk skickas till alla medlemmar.

 

Från eftervalsdebatt till det ekonomiska läget

robert_bergqvist_3400x2936 SeierstadÅsne
Den 9 oktober presenterar den nya statsministern Erna Solberg sin borgerliga regering. Redan två dagar efter Stortingsvalet i Norge arrangerade NSHK en välbesökt eftervalsdebatt på Telenors huvudkontor i Stockholm. Här är några ytterligare programpunkter de närmaste månaderna. Notera dessa datum. Inbjudningar kommer: Den 4 november kl 18:00 äger ett medlemsmöte rum på SEB. Temat är ”Det ekonomiska läget”, med SEBs chefsekonom Robert Bergqvist samt efterföljande mingel.Den 2 december kl 18:00 samtalar den prisbelönta författaren Åsne Seierstad om sin nya bok med PEN-klubbens ordförande och Norgekännaren Ola Larsmo. Den 22 juli 2011 kom terrorn till Norge. ”En av oss” är den första bok hon skriver om sitt eget land. Samtalet äger rum på Norges ambassad.Den 30 januari 2014 kl 17:30 arrangerar NSHK ett seminarium i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Rubriken är ”Nordisk företagsmoral och global implementering – från teori till praktik”. Både svenska och norska företag förväntas ha hög etik och moral. Inga mutor, ingen korruption. Att ta seden dit man kommer gäller inte längre. Medverkar gör bl a Marie Ehrling, ordförande i NSHK och TeliaSonera, Viveka Risberg, director, Swedwatch och Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan och styrelseledamot i NSHK.
Bertil Jacobson, VD, 0708-110160
Postadress: c/o Innovation Norge, Box 3363, 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 64 | Org. nr 802401-3032

Vart är Norge på väg?

NSHK:s medlemsbrev juni 2013

Det är rubriken på det seminarium som NSHK anordnar två dagar efter Stortingsvalet i september.

Det ser i dagsläget inte lätt ut för statsministern Jens Stoltenberg att föra sin koalition till valseger för tredje gången. Hittills har opinionsmätningarna visat på ett regeringsskifte i Norge i höst. Høyres partiledare Erna Solberg kan bli ny norsk statsminister efter valet den 9 september.

Politiker, statsvetare, journalister och oljeanalytiker kommer att finnas på plats onsdagen den 11 september kl. 17.00 på Telenors huvudkontor, Katarinavägen 15, för att svara på frågan vart Norge är på väg. Det avslutas med ett sedvanligt mingel med förfriskningar. Gör en markering i kalendern. Inbjudan med chans att anmäla sig skickas ut efter sommaren.

I juli finns möjlighet att Norge och Sverige möts i fotbolls-EM för damer som avgörs i Sverige. Och den 14 augusti möts Sverige och Norge i fotboll på Friends Arena. Denna gång en landskamp i all vänskaplighet mellan herrlandslagen.

Vi ses igen i höst!

Trevlig sommar!

Bertil Jacobson